„Tegyünk több tudást a tarisznyába”

Intézményünk részt vesz az Útravaló ösztöndíjprogramban. A 2016/2017-es tanévben „Tegyünk több tudást a tarisznyába” címmel a programiroda egy országos versenysorozatra hívta az ösztöndíjas gyerekeket és mentoraikat. Az interneten megoldható, leginkább egészségvédelemmel, egészségtudatos életmóddal és pályaválasztással kapcsolatos fordulók után az arra érdemes csapatoknak elérhetővé vált a budapesti döntőben való részvétel.

Iskolánkból egy csapat került be az országos döntőbe. A Tomori Patrícia, Burián Bálint, Váradi Norbert alkotta trió a Makk Marcik és Marcsi fantázianevet vette fel a megmérettetésre, és mentorukkal, Nagy Tamással a döntőben 425 csapat közül az abszolút 8. helyezést érte el.

Azt gondolom, egy igazán kellemes, izgalmas nap volt a verseny napja és jó programokat, örök élményeket, töltekezést, tanulást, új barátságokat hozott a résztvevőknek.

dav dav bty

Don Bosco rózsája

Iskolánk meghívást kapott a Szalézi év keretében rendezett programsorozat Don Bosco rózsája elnevezésű játékos vetélkedőre a Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégiumba .

A megmérettetésen intézményünk tíz, 8. osztályos tanulója vett részt. A játékos vetélkedősorozat alkalmat adott a diákoknak, hogy ügyességi és tudáspróbákon keresztül bizonyítsák rátermettségüket, kreativitásukat, valamint közelebbről megismerkedjenek az iskola szellemiségével Don Bosco és Szalézi Szent Ferenc életével.

Csorba Krisztián, Oláh Vanessza, Demeter András, Bera Bence, Csarkó Albina, Váradi Szabolcs, Miskolczi Éva, Miskolczi Anita, Novák Vanda, Lázók Vanessza

dav

Rendhagyó történelem óra

A Gulág éve keretében intézményünkben rendhagyó történelem órára került sor. Az előadást Dr Kornyáné Szoboszlay Ágnes és fia Kornya István tartották a Nyárády András Általános Iskola tanulóinak.

A 7-8. osztályosok életkori sajátosságaihoz igazodó foglalkozás alkalmával a gyerekek egy személyes életúton keresztül ismerhették meg -Szoboszlay György, iskolánk egykori igazgatója, tanítója Ági néni édesapja kapcsán- a Gulág, a hadifogolytáborok az elhurcolt emberek életét, sorsát, mindennapjait.

Ági néni lelkes előadása magával ragadó volt. Rávilágított a múlt tiszteletére a hagyományok, az idősebbektől való tanulás, az értékek a család az egymásra figyelés fontosságára.

Az előadás alkalmával Kornya István bemutatta a diákoknak nagypapája hadifogság idején készített naplóit, tárgyait anekdotákkal fűszerezve az igazán gyermek közeli bemutatót.

A rendhagyó történelemóra fő szála a Kornyáné Szoboszlay Ágnes és Kornya István által szerkesztett „Gyorsan haza! Szkoro damoj!” Szoboszlay György főhadnagy szovjet hadifogságban írt naplója volt.

Az írás, amely igazán hiteles módon, egy hadifogoly, szovjet hadifogságban írt naplói alapján készült pontosan mutatja be a hosszú út állomásait a fogolyélet a fogolytáborok mindennapjait a túlélésért folytatott küzdelmeket az étel iránti vágyakozás és harc – számunkra elképzelhetetlen- valóságát és talán egy tudatosan felépített túlélési stratégiát. A naplóírás a tevékeny lét az újságszerkesztés a tábori kulturális élet, könyvtár gondozása mind-mind olyan elfoglaltságok, amelyek segíthetnek a fizikai szenvedések elviselésében és azok ép elmével történő átvészelésében.

Az egyedülálló alkotás, gondolok itt az elkészített és hazamentett fogolynaplókra, most igazán méltó módon és köntösben állít emléket az egykori főhadnagynak és mindazoknak az ismeretlen és ismert embereknek, akik a szovjet hadifogolytáborokban haltak meg, vagy kibírva a megpróbáltatásokat fizikailag és mentálisan megtörve ugyan, de hazatértek szeretteikhez egy más világba, mint amikor elhurcoltatásuk megtörtént. Az elmondások alapján ezt sokan nehezen is élték meg és csak viszontagságok árán tudtak beilleszkedni a mindennapok forgatagába. A fogság idején szövögetett álmok, vágyak, tervek szertefoszlottak, tulajdonképpen a háború után a mindennapi gondok a család eltartása a hétköznapi élet dolgai váltották fel a meggyötört emberek egykori gondolatainak, terveinek helyét. Mert ahogyan a fogolytáborokban, a háború utáni Magyarországon is a „lét volt a tét”. A gyötrelmes valóság pedig talán csak éjjel engedi az álmokat.

Egy ilyen mű, amely ennyire hiteles manapság ritkaságszámba megy, (a szerkesztőktől tudom, hogy hivatalosan még egy naplóról tudunk, amely a hadifogságból haza is érkezett) a gyermekek számára is könnyen olvasható, egyszerű, mégis élményszerű. A túlélésért folytatott küzdelem szinte a romantikus hősök magasságába emeli a napló főszereplőit.

Köszönjük az élményt a bemutatót az iskolánk iránti barátság megnyilvánulását!

A naplóról bővebben, valamint a naplóíró unokájával készített interjú a következő weboldalon olvasható:

http://mult-kor.hu/ket-even-at-semmit-sem-tudott-szeretteirol-a-szovjet-hadifogsagba-esett-kantortanito-20170530

Gyorsan haza! Szkoro damoj! Szoboszlay György főhadnagy szovjet hadifogságban írt naplója 1946-1947 Szerkesztette: Kornyáné Szoboszlay Ágnes, Kornya István, 2017 Kiadja: Szokosz Bt.
Gyorsan haza! Szkoro damoj! Szoboszlay György főhadnagy szovjet hadifogságban írt naplója 1946-1947
Szerkesztette: Kornyáné Szoboszlay Ágnes, Kornya István, 2017
Kiadja: Szokosz Bt.

 

davdav