Egy osztálykirándulás története (Holló István 5. osztályos tanuló írása)

Mindenki nagy örömmel várta ezt a napot. Reggel 7 óra után indultunk az iskolabuszhoz, majd odaértünk a felszállóhelyre: Felsőnyárádra. Kicsivel később átszálltunk arra a buszra amit Vali tanár néni intézett. Az egészben az volt a legizgalmasabb, hogy szüleink és testvéreink is jöhettek a kirándulásra.

Elindultunk, és az első pihenőnk Kazincbarcika volt. Azért is mert a busz egy kis javításra szorult. Egy 15-20 perces várakozás után máris haladtunk tovább. A környező települések között több gyönyörű, kápráztató hegyvonulatot láthattunk. Két órai utazás után értünk Egerbe. Ezzel elkezdődtek a kalandjaink:

1.állomás: a Bazilika

Kezdetben sok lépcsőn mentünk fel. A templomba betérve sok szép szent képet láttunk. Voltak ott imádkozók is. A Bazilika méretei hatalmasok.

2.állomás: a csillagvizsgáló

Pontosan a szemben lévő épületbe mentünk be. Itt először egy olyan messzelátót néztünk meg ami a falon lévő műanyag pók felé volt fordítva. A néni sok érdekességet beszélt róluk. A következő szobában pedig olyan fizikai dolgokat mutatott, hogy csak tátottuk a szánkat, ezzel is több élményt szerezve.

3.állomás: a Dobó-tér

Egy ötperces séta után odaértünk a Dobó térre. Innen fagyizni mentünk, ahol is olyan fagyit ettünk, hogy csak nyeltünk. Én kinder és banános fagyit kértem. A fagyizás után az ott lévő szökőkúthoz mentünk.

4.állomás: szabaduló szoba

Egy olyan helyre értünk, ahol egy barlanghoz (vagy pincéhez) kerültünk. Bementünk az összes gyerekkel, de Én és a tesóm rövid időn belül kijöttünk.

5.állomás: Egri vár

Tovább menve nagy izgalommal értünk az Egri várhoz. 5-10 perc múlva jött egy bácsi katonaruhába, Ő az idegenvezetőnk lett. Mesélt a várostromról és beszélt az akkori, 1552-ben, a magyar hadsereg és a török sereg összességéről. A vár egyik peremére érve puskák zaja hangzott fel. Láttuk, hogy hogyan töltötték meg a fegyvereket. Sétánk végére érve a vár meglévő oldalán megpihentünk.

Nagyon fáradtan indultunk haza és boldogok voltunk, hogy ilyen helyre is eljuthattunk!

EFOP-3.1.8-17 Együtt testvérként

Iskolánk részt vesz az “EFOP-3.1.8-17 Együtt testvérként -iskolaközi szemléletformáló program” elnevezésű pályázatban. A projekt során az érintett tanulók részt vesznek tanórákon kívüli tartalmas foglalkozásokon, melyek hozzájárulhatnak a tanulók ismeretanyagának bővítéséhez és kreativitásuk fejlesztéséhez. A hazai testvériskolai találkozók során olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, melyek motiválóan hathatnak a tanulók jövőtervezésére, illetve felhívják a figyelmet a fiatalok számára a társadalmi elfogadás fontosságára.

A program célja olyan projektek megvalósításának támogatása, amelyek az országhatáron belüli testvériskolai kapcsolatok, közös programok megvalósításán keresztül hozzájárulnak a tanulók kompetenciájának (szociális, életviteli, kommunikáció, stb.) fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez.
A felhívás keretében lehetőség nyílik a kötelező óraszámon felüli nyelvtanulásra valamely választott idegen nyelven, de lehetőség lesz táborozásra, kirándulásokra, színházlátogatásokra is.
dav
Ismerkedés a projekttel a testvériskola megismerését célzó foglalkozásokon.
dav
Magyarország megyéinek áttekintése.
dav
Útvonaltervező használata.

 

 

 

 

 

 

 

 Gyalogtúrák Jósvafő, Bánkút

bty
Aggtelek-Jósvafő gyalogtúra 1.
bty
Aggtelek-Jósvafő gyalogtúra 2.
bty
Aggtelek-Jósvafő gyalogtúra 3.
bty
Aggtelek-Jósvafő gyalogtúra 4.
Bánkút 6
Bánkút 2
Bánkút 1
Bánkút 1
Bánkút2
Bánkút 3.
Bánkút3
Bánkút 4.
Bánkút4
Bánkút 5.

 

 

 

 

 

 

Házi német szavalóverseny

20180426_100130
Házi szavalóverseny német nyelvből 1.
20180426_100134
Házi szavalóverseny német nyelvből 2.
20180426_082029
Megnyitó házi szavalóverseny németből

A német verseny eredményhirdetése

  20180426_100308 20180426_100319 20180426_100433 20180426_100540 20180426_10061120180426_100637

Házi matematikaverseny 2018.

bty bty bty bty bty

 

 

 

Határtalanul a Nyárády András Általános Iskolában

 

hatartalanul_logo

A Nyárády András Általános Iskola tanulói 2018.04.26-29. között a HAT-17-01-2017-00030 számú „Határtalanul – Nyárádyak a Kárpátok bércein” program keretében négy csodálatos napot töltöttek Ukrajna Kárpátaljai területein.

 

A 29 gyermeket és 3 pedagógust számláló kis csoporttal történt eseményeket az alábbi napi beszámolóból ismerhetjük meg:

 

„1. nap: Reggel 6-kor indultunk Felsőnyárádról. Az utazás során csoportokat alakítottunk. A délutánt Munkácson töltöttük. A várban a Rákóczi szobornál emlékszalagot kötöttünk, himnuszt énekeltünk. Meglátogattunk egy ortodox kolostort és egy görög katolikus templomot. A belvárosi séta során többek között Munkácsy Mihály szobrát és a városházát is láttuk. Kis csoportokban kerestük fel a főutca nevezetességeit. Este elfoglaltuk a szállást Beregszászban, és kis játszóterezés után feladatokat oldottunk meg.

A 2. napon iskolákat látogattunk meg. Délelőtt a Zápszony Általános Iskola polgárvédelmi napjába kapcsolódtunk be, majd közösen filmet néztünk a csernobili katasztrófáról. A bemutatkozó műsorunk után ismerkedtünk, barátkoztunk, fociztunk az ottani gyerekekkel. Délután a Nagyberegi Középiskola tanulóinak magas színvonalú kerékpáros bemutatóját néztük meg. Ezt is és a polgárvédelmi nap alkalmából felállított akadálypályát is kipróbálhattuk. Este megtörtént a szokásos naplóírás, feladatmegoldás.

A 3. napon többet utaztunk. Szolyván koszorúztunk és himnuszt énekeltünk a Malenkij robot áldozatainak emlékére. Megkóstoltuk a polenai ásványvizet, majd az Árpád vonal egyik bunkerébe látogattunk el Felsőgerebenben. Délután Volóc közelében pihentünk a füves hegyoldalon, miután megoldottuk a feladatokat. Este egy előadáson vettünk részt, amely a haza, hazaszeretet, nemzet, magyarság fogalmak megértését segítette.

4.nap délelőtt: Beregszász. Csoportokban kerestük fel a város nevezetességeit térkép segítségével. Emléktáblák, feliratok szövege alapján hiányos mondatokat kellett kiegészítenünk. Ezután a főiskola aulájában folytattuk a munkát. Ebéd után haza indultunk. Hosszúra sikerült határátlépés után este 10 órára hazaértünk.

31542726_1790383417692237_8778256667985193870_n

Tartalmas napokat töltöttünk Kárpátalján, mely utazás örök életre szóló élményekkel gazdagított bennünket.” /Fülpes László-tanár/