Testvériskolai találkozók 1-2.

A Nyárády András Általános Iskolában a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola Mentor Tagiskolája 2018.12. 19-20-án Tinta Mariann intézményegység vezető helyettes asszony előadásában, nyolcadikos diákjainknak pályaválasztási tanácsadást tartott. A partneriskolai találkozó keretében megvalósuló programon a tanulóink betekintést nyerhettek a Nyitott Ajtó Baptista Iskola Mentor Középiskolája képzési ajánlataiba, megismerhették partnerintézményeiket és kedvcsináló fotóbemutató keretében ismerkedhettek a “Mentorélettel”.

bty bty bty bty bty

A Nyitott Ajtó Baptista Iskola Mentor Középiskolája és partnerintézménye a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola 2018.12.20-21-én karácsonyi koncertet adott a Nyárády András Általános Iskolában.

A Mentor goszper kórus és zenekar fantasztikus hangulatot teremtett, melyet a Nyárádys diákok örömteli hangulatban fogadtak!

A partneriskolai találkozó keretében megvalósuló rendezvény lehetőséget adott a miskolci és a felsőnyárádi diákok találkozásához és a karácsonyi meghitt együttlét, a testvér iskolai kapcsolatok elmélyítéséhez is lehetőséget teremtett.

dav dav dav dav dav

Videók a mentor kórus előadásából:

https://www.facebook.com/tamas.nagy.1257/videos/pcb.2006619169393270/2006607132727807/?type=3&theater

https://www.facebook.com/tamas.nagy.1257/videos/pcb.2006619169393270/2006609342727586/?type=3&theater

 

Mikuláskupa teremlabdarúgó torna 2018.

2018.12.12-én Mikuláskupa teremlabdarúgó torna megrendezésére került sor a Nyárády András Általános Iskolában.

A kis iskolák közötti megmérettetések, labdarúgótornák talán utolsó lángcsóváit gyűjti össze és őrzi a lángot négy intézmény: Felsőnyárád, Ragály, Szuhakálló, Múcsony általános iskolái a sportszerető diákok és pedagógusaik.

A hagyományosan decemberben megrendezésre kerülő labdarúgó tornának a Nyárády András Általános Iskola tornaterme adott helyszínt, ahol a részt vevő tanulók parádés mérkőzéseken mutatták meg, hogy a magyar foci él és az utánpótlás a tehetségek ott vannak a vidéki általános iskolákban is.

A torna a következő eredménnyel zárult: I. Múcsony, II. Felsőnyárád, III. Ragály

 

dav dav dav dav dav dav dav dav

Színház 4. Hello Dolly

Negyedik alkalommal a Hello Dolly című előadást néztük meg, amely könnyed kikapcsolódást jelentett tanulóinknak.

A zenés táncos darabra elsősorban 5-6. osztályos tanulóinkat vittük el, és vezettük be a színház világába. Gyermekeink számára ez a musical igazán könnyen érthető, befogadható, szórakoztató volt. Sok tanulónk most járt először színházban, a darab megfelelő motivációval bírt ahhoz, hogy diákjaink ráérezzenek a színházi előadások ízére. Jó alkalom volt ez a színházi élethez való hozzászoktatáshoz.

Rövid történet: Dolly, a korán megözvegyült asszony a legtehetségesebb házasságszerző; mindenkinek társat talál. Ő maga viszont magányosan él. Ezért elhatározza, hogy legújabb ügyfelét, Horace Vandergeldert megszerzi magának. A legkülönbözőbb őrült ötleteket eszeli ki, hogy meggyőzze Horace-t: ő az egyetlen asszony, aki egyáltalán szóba jöhet társkeresés céljából. Miközben ezen dolgozik, csak úgy mellékesen segít másoknak is rátalálni a boldogságra. Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni. (Forrás: http://mnsz.hu/eloadasok/single/726)

Nagyon kellemes előadáson vagyunk túl, ahol az énekhang a a tánc a színészi megoldások együttese igazi élményt jelentett.

bty dav dav dav dav dav

Színház 3. Csehov: A három nővér

Harmadik színházi darabunk címe: Csehov: A három nővér

Rövid történet: Irina, a legfiatabb Prozorov-testvér boldogan ábrándozik a jövőről, munkáról, szebb életről. Nővére, Olga gimnáziumi tanárnő, rengeteget dolgozik és kitartóan álmodozik húgával a közelgő Moszkvába-költözésről. Mása, a középső nővér mindeközben fekete ruhában küzd könnyeivel, félresiklott életével – a szerelmes Andrej pedig egyre csak hegedül.
Ideák, vágyak, viszonyok és viták. Tehetetlen sodródás – maga az élet. Prozorovék egész társasága mi vagyunk, egy ismerős napon, mikor épp nem történik semmi különleges. De vajon lehet-e jobb két-háromszáz év múlva az élet, ha annyit sem tudunk megtenni, hogy felszálljunk a Moszkvába tartó vonatra?

A színházi előadásról Nagy Erika 8. osztályos tanuló készített beszámolót:

„ Ez volt az idén a második színházi élményem. A három nővért néztük meg. Nem ilyen hangulatú előadásra számítottam. Ez a mű egy komitragédia volt. Voltak benne vicces,de szomorú részek is. A legjobban Mása szerepe tetszett. Nagyon jók voltak az effektek és gyorsan öltöztek át a szereplők. Szomorú, hogy nem tudnak kijutni a vidéki életükből. Hiába dolgoznak, a szerelmi bánatuk kíséri Őket! A legjobban sajnáltam Mását, mert egy olyan férjjel élt, akit nem szeretett. Nagyon szerencsések is egyben, mert az apjuk jól taníttatta Őket. Akit nem kedveltem annyira a szerepben az Natasa, mert csak magával törődött és sokszor elrontotta a hangulatot. Például amikor le kellett fújni miatta az álarcosokat. A második felvonásnál lett érdekes mikor Mása és az ezredes egymásba szeretnek és tűz is lett. A végén nagyon érdekes volt mikor a szereplők mai ruhákba vonultak fel a színpadra és ciril betűkkel volt kiírva  Miskolc és egy vasútállomáson találtuk magunkat.”

A gyerekeket megérintette a darab –miskolci színészek általi feldolgozása, rendezése-hiszen nagyon sokat beszéltek róla az iskolában. Számunkra felnőttek számára is újdonságként hatott, ahogy a Miskolci Nemzeti Színház művészei megfogták a művet  és a mondanivalót a mai kor köntösébe bújtatták. Jó érzés volt tapasztalni, hogy gyermekinket gondolkodásra késztette a színdarab.