Gömöri barangolás

Tanulóinkkal ebben a tanévben is Gömörben, a Serényi László Általános Iskola meghívására barangoltunk.

Az intézmény, fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte. Ez alkalomból a “Barangolások Gömörben” rendezvénysorozaton iskolánk tanulói is bemutatkoztak. 4. osztályosaink ismertették névadónknak Nyárády Andrásnak a kuruc ezereskapitánynak rövid életútját, majd a kuruc korhoz kötődően egy jelenetet adtak elő “Rákóczi virágai” címmel. Tanulóink kuruc dalcsokorral is készültek, melyeket ritmushangszerekkel kísértek. Mazsoretteseink a Rákóczi indulóra mutattak be táncot.

Felső tagozatos tanulóink a versenyfelhívásnak megfelelően Tóth Ede: A falu rossza című népszínművéből adtak elő részletet.

A rendezvénysorozaton a meghívott iskolák makettjei is kiállításra kerültek, közöttük a Nyárády András Általános Iskoláé is.

 

 

 

 

 

 

 

Ragályi Balassi Bálint Általános Iskola
Serényi László Általános Iskola
Bátkai Alapiskola

 

Színház 9.

Kilencedik színházi előadásunk címe: Cyrano

„Adott egy bátor és szellemes férfi, aki olyan ügyesen forgatja a szavakat mint a kardot, aki mély érzésű és figyelmes, aki minden nőnek álma. Lenne. Csak sajnos van egy szépséghibája. Óriási az orra. Ez a férfi, Cyrano szerelmes. Végre rászánja magát, hogy szerelmet valljon, de ehelyett a nő vallja meg szerelmét neki, egy másik férfi, Christian iránt. Cyrano segítségére lesz Christiannak, ő írja meg helyette a szerelmes leveleket, ő suttog a nőnek szép szavakat a sötétben, és mégis Christian az, akit a nő a szobájába vezet. És Cyrano nem árulja el a titkot, nem áll a szerelmesek útjába, hallgat a legvégsőkig, hogy végül Roxan jöjjön rá az igazságra, mikor már minden késő: „Csak egyet szerettem egész életemben, s kétszer vesztettem el!”

A gyerekek előzetes kutatást végeztek, hogy ki is az a Cyrano de Bergerac, tehát már előzetes ismeretekkel indultunk a színházba. A darab jó példája az önzetlen, igazi szerelemnek, ami igazolja A kis hercegből idézett mondatot: „ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.

A diákok meghatódva nézték végig a drámát, többüket megérintett a végkifejlet.

Szesze Zoé 6. osztályos tanuló beszámolója:

„Nemrég ellátogattunk a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol megnéztük a Cyrano című művet. Nekem nagyon tetszett.

Az egész történet arról szól, hogy egy katona, akit Cyranonak hívtak, és senki sem tudott legyőzni, beleszeretett egy lányba. A lány nem szereti viszont, mert ő Cyrano egyik katonájába szerelmes. Ezért megkéri a lány Cyranot, hogy vigyázzon az ő szerelmére. A katona is viszont szereti a lányt, csak félénk, és mindig megijed, ha találkozik vele, és nem tud megszólalni. Cyrano segít a katonának: szerelmes verseket ír helyette a lánynak. Amikor a lány megkapja a leveleket, szinte elakad a szava, még azt is mondja a katonának, aki mellesleg jóképű, hogy ha csúnya lenne, akkor is szeretné, mert ő már csak a lelkét szereti. A katona kiborul, és elmondja Cyranonak, aki csúnya, mert óriási orra van. A katonának annyira fáj a szíve, hogy inkább megöleti magát a háborúban. A lány csak évekkel később, Cyrano halála napján tudta meg, hogy ő az, akit végig szeretett, de akkor már késő lesz.

Szerintem nagyon izgalmas volt ez a mű, és mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Soltész Anna 6. osztályos tanuló beszámolója az előadásról:

„Úgy kezdődött, hogy negyed hatkor felvették az alsószuhaiakat, azután a dövényieket, jákfalvaiakat, és nyárádon a felsőnyárádi és a kelecsényi tanulókat. Felvettük még Anikó és Viki tanárnéniket, és igazgató bácsiékat. Az úton is nagyon jól éreztük magunkat.

Rövidesen megérkeztünk Miskolcra, ahol a nagyszínházban volt az előadás.

A Cyrano című előadást néztük meg. Kiderült, hogy Cyrano egy bátor szellemes férfi. Sajnos van egy szépséghibája: óriási az orra.

Cyrano szerelmes egy nőbe (Roxanba) és szeretne neki szerelmet vallani. Ehelyett azonban a nő mondta el neki szerelmét egy férfi Christian iránt.

Cyrano a háborúban segített szerelmes leveleket írni Christiánnak, de erről Roxan tudomást sem szerzett.

Cyrano sem mondott el semmit Roxannak, azt akarta, hogy Ő jöjjön rá.

Cyrano meghal, de úgy hogy Roxan rájön az igazságra.

Nekem Nagyon tetszett ez az előadás, mert sok érzelem volt benne.”

8.osztályos tanulóink élményei a színdarabbal kapcsolatosan:

Április 12-én, pénteken újra lehetőségünk volt színházba menni. A busz mindenkit felvett a saját falujában, mint mindig.

Nagyon szeretjük ezeket az alkalmakat, a különleges előadásokat. Ezúttal Cyrano de Bergerac történetével lettünk gazdagabbak. Nagyon érdekes volt az előadás, jól éreztük magunkat. A díszlet is olyan különleges volt. A színház épülete is gyönyörű. A főszerepet Harsányi Attila játszotta, különleges karakter volt. Elgondolkodtam, mennyire nem egyszerű a színészeknek megtanulni a szöveget, a szerepet. Ráadásul ő most végig versben beszélt, különleges tehetségét érezhettük végig az előadás alatt. Cyrano gyönyörű szerelmes verseket írt, barátja nevében. Szomorú, de tanulságos szerelmi történet volt.

Nagyon tetszett a színdarab, remélem lesz még ilyen alkalom, hogy így együtt el tudunk menni színházba.

Kiss Ramóna 8.o.

 

Színházlátogatás

Egy szép áprilisi, pénteki napon ismét felkerekedtünk és elutaztunk a Miskolci Nemzeti Színházba.

A buszon jókat beszélgettünk, jól szórakoztunk, így hamar megérkeztünk Miskolcra. Mikor megérkeztünk, készítettünk néhány képet a színház előtt. Utána bementünk, leadtuk a kabátokat a ruhatárba, elmentünk a mosdóba, aztán elfoglaltuk a helyünket. Kis idő múlva elkezdődött az előadás. Nagyon élveztük a színdarabot. Voltak benne érdekes és nagyon szomorú jelenetek is. A végén nagyon sajnáltuk, hogy meghalt Cyrano.

A buszon hazafelé még jó volt beszélgetni a színdarabról, még akkor is, ha kicsit fáradtak voltunk. Sok új élménnyel értünk haza, szuper volt!

Barta Lili 8.o.

 

Költészet napi vetélkedő

A Nyárády András Általános Iskola 2019-ben is megemlékezett a költészet napjáról. Alsó tagozatos tanulóink Bihari Aranka tanító néni és az alsós pedagógusok vezetésével egy jó hangulatú vetélkedőn mérték össze tudásukat versekről, irodalmi alkotásokról, oldottak meg játékos feladatokat.

A kellemes hangulatú verseny élményeket és tudást nyújtott tanulóinknak, akik az igazi gyermeki öröm és kíváncsiság által vezérelve vágtak bele a feladatokba és örültek egymás sikerének.

Az első helyezett csapat

Beiratkozás a 2019/2020. tanév 1. osztályába

Kedves Szülők!

A Nyárády András Általános Iskola 2019/2020. tanév 1. osztályába a beiratkozás 2019. április 11-12. (csütörtök-péntek) 8.00-19.00 óráig!

Szeretettel várjuk leendő tanulóinkat!

A beiratkozáshoz a következő dokumentumok szükségesek:

A beiratkozás lehetséges módjai:

A törvényes képviselők kétféle módon jelentkezhetik gyermekeiket az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozásra a 2019/2020. tanévre vonatkozóan:

  1. Csak papír alapon történő adminisztrációval:

A törvényes képviselők a korábbi évek gyakorlatának megfelelően személyesen megjelennek a köznevelési intézményben és ott a bevitt beiratkozáshoz szükséges dokumentumok alapján az intézmény rögzíti a gyermekek adatait a KRÉTA rendszerben és elvégzi a szokott műveleteket

  1. Elektronikus jelentkezés lehetőségével kiegészített adminisztrációval:

A KÖFOP 1.0.0 – VEKOP 15 – 2017 – 00054 Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE) projektben kifejlesztett elektronikus ügyintézési felületen (https://eugyintezes.e-kreta.hu6kezdolap; a továbbiakban e-Ügyintézés felület) keresztül regisztráció után – indítja a gyermek törvényes képviselője a beiratkozási folyamatot.

Az e-ügyintézés felületén ki lehet tölteni a gyermeknek a beiratkozáshoz szükséges adatait a rendszer által felkínált űrlapon.

Ezekhez az adatokhoz az érintett intézmény is hozzáfér, így a beiratkozás napján nem lesz szükség az adatok felvitelére.

A beiratkozás napján – függetlenül attól, hogy a két jelentkezési mód közül melyiket választja  – minden szülőnek meg kell jelennie személyesen az intézményben, ahol a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, illetve a nyilatkozatok eredeti példányát be kell mutatnia!

 

Bábszínház-Nyárády András Általános Iskola

A Nyárády András Általános Iskolában a Miskolci Csodamalom bábszínházzal folytatott együttműködés kapcsán már több alkalommal üdvözölhettük a bábszínház színészeit, akik foglalkozásokkal, előadásokkal örvendeztették meg tanulóinkat, elsősorban a 4. osztályos korosztályt.

A bábszínházzal kötött együttműködési megállapodás keretében iskolánk tanulói napközis foglalkozásokon is részt vehetnek majd augusztus hónapban.

 

MINI-KRESZ “PINDUR-PANDUR KI-MIT TUD”

A “Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány”az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával 2019-ben is meghirdette a MINI-KRESZ ” PINDUR-PANDUR KI-MIT TUD” Országos vetélkedőt.

Intézményünkből az ózdi fordulón Kókai Patrik, Jakab Dorka, Szegeczki Milán,  Nagy Dorina vett részt, Antal-Oláh Márta tanító néni felkészítésével.

Kókai Patrik a versenyben 3. helyezést ért el, melyhez ez úton GRATULÁLUNK Neki és felkészítőjének!