Névadónkra emlékeztünk

2019. október 22-én névadónkra, Nyárády András Rákóczi ezereskapitányára is emlékeztünk. Rövid életrajzi kitekintés után a Diákönkormányzat két képviselője, a Diákönkormányzatot segítő pedagógus és az intézményvezető koszorút helyezett el iskolánk névtáblájánál. A koszorúzás után Bátori Gábor, iskolánk volt tanulója előadásában történelmi időutazásban vehettünk részt. Előadásában a Rákóczi szabadságharc előzményeibe pillanthattunk be. Az előadás érdekessége volt, hogy korabeli, a környező településekhez kapcsolódó leveleken mutatta be az eseményeket. A tanulók és a pedagógusok is érdeklődve hallgatták az előadást.

 

Megemlékezés

Iskolánk az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott az iskola dolgozói, tanulói számára. A megemlékezés nyitott volt a község minden tagja számára is. A résztvevők figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a szereplők előadását.

A méltó megemlékezésért köszönet Kun Ilona tanárnőnek és a 6. osztálynak.

Kajla útlevél

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a MÁV, a GYSEV, a Magyar Posta és a SPAR stratégiai partnerek közreműködésével az alsós (tehát 1–4. osztályos) gyermekek egy pecsétgyűjtő füzetet, ún. Kajla útlevelet kaptak az oktatási intézményükön keresztül az előző tanév végén.

Szeptemberben a legszebb Kajla útlevelek kitöltői iskolánkban is jutalomban részesültek.

Íme néhány kép a gyerekek munkáiról:

Barlangtúra és madárgyűrűzés

Az Aggteleki Nemzeti Parkkal évek óta szoros kapcsolatot ápolunk. Ennek jegyében idén is meglátogattuk a Baradla barlangot. Október 9-én az elsősökkel és az ötödikesekkel Jósvafői rövidtúrán vehettünk részt. A barlanglátogatás után pedig a Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor vendégei voltunk. Az élményekről Méhész János ötödik osztályos tanuló készített rövid beszámolót:

“A Baradla barlang

Egyszer elmentünk a barlangba. Nagyon szép volt, sok cseppkövet láttam és le is fényképeztem. Elsősök is voltak velünk. Fogni kellett a kezüket. Én egy Anna nevű kislánynak fogtam a kezét. Nagyon élveztem a barlangtúrát, nagyon jó volt.

A madárgyűrűzés

A Baradla-barlang után elmentünk Perkupára, a madárgyűrűző táborba. Először egy bácsi beszélt nekünk, utána egy zsákot vett elő, abban egy madár volt. Több zsák is volt, abban különböző madarak. Meggyűrűzte őket, majd elengedtük. Voltunk a hálóknál, megnéztük, hogyan fogják meg a kismadarakat, azután játszottunk a labirintusban. Én nagyon élveztem, nagyon jó volt.”