Határtalanul

hatartalanul_forweb2

2014. október 24-27.

 EMET  HAT-14-01-0032

 

Magyarország kormánya az új köznevelési törvény elfogadásával megteremtette a lehetőségét a határainkon túl élő magyarság életének megismerésére, közös hagyományainknak a közös kultúra ápolásának a természetes és mesterséges államhatárok által elválasztott természeti, egyházi és muzeális értékek megismerésének a lehetőségére. Betekintést nyerhetünk és mi is nyerhettünk, hogy hogyan is él egy magyar ember, magyar közösségek egy mára már nem Magyarországhoz tartozó, de a szívekben és az ősiség jogán mégis magyar földön, de egy idegen állam egy idegen kultúra területén.

Iskolánk immáron második alkalommal vett részt a HATÁRTALANUL programban.

Az elmúlt évben kis közösségünk Kárpátaljára jutott el, ahol is Andrea tanár néni- igazgatóhelyettes asszony jóvoltából és közreműködése által az Ő szülőfaluja, iskolaközössége, családja a trianoni békeszerződés értelmében ma már Ukrajna területéhez tartozó egykoron magyar városok szépségeivel és értékeivel ismerkedhettünk meg, de utunk során eljutottunk a magyarság Kárpát-medencébe való bejövetelének jelképéhez a Vereckei hágóhoz is!

Még most is érezzük ennek megható pillanatait, ahol is a magyar és a székely himnuszt egy erdélyi és egy magyar, azonban a szívekben csakis magyar közösség énekelte el.

S megannyi élmény juthat eszünkbe, s leperegnek a több mint kétezer éves történelmünk itt megtekintett, megérintett és az utazás során életszerűbbé vált emlékei.

Néhány nappal ezelőtt pedig, felvidéki területekre jutottunk el, ahol is Szlovákia magyarságával az ottani magyar közösségek életével, igazi magyarságtudatával az ezeken a területeken fennmaradt emlékekkel ismerkedhettünk meg.

Csodálatos emlékeket idéz a visszatekintés minden napja. A közös beszélgetések, az utazás, a városnézés a történelmi emlékhelyek a Rákóczi kor értékeinek ide vonatkozó ismeretei és értékei. A feladathelyzetek az esti vetélkedők és előadások, Kassa szeles utcái, Borsi Pista bácsija, aki elkötelezett az igaz magyarság a magyar értékek ápolásában és terjesztésében, a várromok és kastélyok megannyi sokszor nem is biztos, hogy történelemkönyvekben valaha is megjelenő érdekességei a magával ragadó idegenvezetők és helyi emberek a szlovákiai magyar iskola meglátogatása mind-mind életre szóló élményeket, emlékeket az igazi tanulás, tapasztalás lehetőségét teremtették meg.

Ezek nemcsak egy kirándulás képeiként és élményeként jelentkeznek majd életünk lapjain, hanem igazi mély nyomokat hagyó, talán öregkorunkban is megannyi szépet és jót is fellapozható, igazi emlékként.

Boldog vagyok, hogy a Nyárády András Általános Iskola tanulói és pedagógusai részesei lehettek annak a programnak, amelyre az iskola az EMMI-től 832.300.- Ft támogatást kapott.

Köszönet a Scool Túra Kft-nek, Szabó Éva néninek, Birinyi Attila bácsinak Nagy Zsuzsa néninek, Hudák Ervin bácsinak a házigazdánknak Csoma László református lelkész úrnak és pedagógustársaimnak és persze nektek részt vevő gyermekeknek, hogy ennek a felejthetetlen pár napnak közösen lehettünk szereplői, megvalósítói és részesei.

Felsőnyárád, 2014. november 5.

 

Nagy Tamás ig.

HAT-14-01-0032-011-kassa-zenelo szokokut