Határtalanul

Határtalanul Délvidéki utazás 2018.10.21-24.

(Korábbi utazásaink beszámolói a lap alján!)

 

hatartalanul_logo

A Nyárády András Általános Iskola tanulói 2018.10.21-24. között a HAT-18-01-0287 számú „Határtalanul -Minden percben összeér a két kezünk! ” program keretében négy csodálatos napot töltöttek Délvidék területein.

A pályázatban 2.158.400.-Ft-ot kaptunk a magyar államtól melyet a délvidéki magyar lakta területek, városok, falvak, mesterségek, emberek , emlékhelyek, intézmények felkeresésére, megismerésére fordíthattunk.

A 36 gyermeket és 4 pedagógust számláló kis csoporttal történt eseményeket az alábbi, napi beszámolóból ismerhetjük meg:

1.nap:

Korán felkeltünk és mentünk az iskola elé a buszhoz reggel 6 órára. Mindenki fáradt volt, így sokan aludtak menet közben.
Az utazás alatt kiválasztottuk a csapattagokat és kapitányokat. Én is kapitány lettem.
A határon hamar átértünk.
Zentán a Tisza parton sétálgattunk, megnéztünk egy szobrot, amit a hajósok tiszteletére állítottak fel, majd egy emlékművet, melyet a zentai csata emlékére emeltek. Meghallgattuk a magyar himnuszt és emlékszalagot helyeztük el. Az emlékművet a történés 445. évfordulójára készítették.
Következő állomásunk Csantavér volt, ahol templomba mentünk, ami nagyon szép volt.
A szállásunk Szabadkán volt.
Megtörtént a vacsora, ami után csapatfeladatokat oldottunk meg. Én személy szerint meg voltam elégedve a társaimmal. 
2.nap:
Az ébresztő és a reggeli után Szabadka központjába utaztunk, ahol is a csoportok egy-egy pedagógus kíséretében térkép alapján fedezték fel a város nevezetességeit. Mi megtaláltuk a városházát a színházat a kék- és a zöld szökőkutat a mézeskalács házat, de a vasútállomásig is eljutottunk. Az egyes nevezetességeknél szelfit is készítettünk.
A felfedező túra után Palicsra utaztunk, ahol egy általános iskola tanulóival ismerkedtünk meg. Kölcsönösen bemutattuk egymás iskoláját és kisebb műsorszámokkal és foci mérkőzéssel igyekeztünk egymáshoz közelebb kerülni.
A palicsi tó a századforduló, az 1900-as évek idejébe repített bennünket. Megnéztük a csodálatos villákat a női fürdőt és sétáltunk a tó partján.
A szállásra visszatérve ellátogattunk egy harmadik típusú múzeumba, majd vacsora és csoportfeladatok, valamint beszámolók következtek.
3.nap:

A reggeli nagyon bőséges és finom volt. Az utazásra saját kezűleg készítettük a szendvicseinket, hiszen egész nap úton voltunk.

Elöször Bácstopaljára mentünk ahol tájházat, bognár és kovács műhelyeket néztünk meg. Az előadó néni beszélt nekünk a tisztaszobáról, hogy hogyan épültek a házak, hogy kik laktak ott. Utána bognár és a kovács műhelybe mentünk, ahol sok érdekességet megtudtunk.

Második állomásunk Törökbecse. Megnéztük gróf Leiningen Westerburg Károly (aradi vértanú) szobrát és emlékszalagot helyeztünk el az emlékműnél.

Csurrogon az ártatlanul kivégzett magyaroknak állított szobrot néztük meg és hagytunk emlékszalagot.

Utoljára Pétervárra mentünk azaz Újvidékre, ott megnéztük a Dunát és az Pétervári várat, majd kis utazás után jutottunk a Novi Sadi főtérre.

Ezek után indultunk a szállásra, ahol vacsora után csoportosan végeztünk feladatokat és számoltunk be a nap történéseiről.

4.nap:

A hazautazás napja.

Reggeli és uticsomag készítés után a szabadkai állatkertbe mentünk, ahol rengeteg fényképet készítettünk.

A határátkelés viszonylag gyorsan megtörtént.

Az utazás során igyekeztünk az időt hasznosan eltölteni. Összefoglaltuk a négy nap történéseit, feladatokat oldottunk meg, ellenőriztük a korábban készített totókat, és egymásnak jókívánság üzeneteket küldtünk, melyeket Fülpes tanár bácsi olvasott fel.

A hazaút vidáman és gyorsan eltelt. Nyékládháza határában elbúcsúztunk idegenvezetőnktől Erzsike nénitől és Ervin bácsinak a buszsofőrnek is megköszöntük, hogy biztonságosan fuvarozott minket.

Az iskolánál már vártak a szüleink.

Tartalmas napokat töltöttünk Szerbiában.

/A beszámoló Molnár Mátyás 8. osztályos tanuló napi beszámolói alapján készült./

20181021_071248
Szerbiába indulunk
DSC00827
Zenta városháza
DSC01096
Csurrog, emlékmű a magyar áldozatok emlékére

 

DSC01165
A palicsi tónál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Határtalanul a Nyárády András Általános Iskolában. 2018.04.26-29.

Határtalanul Záró rendezvények (záró óra, témanap, bemutató előadás) 2017.04.01-04.

HATÁRTALANUL 2017. 04. 01-04.

HATÁRTALANUL 2016. március 24-27.

Határtalanul 2014